mobirise.com

Mi is az a Bujinkan?

Vaszkun Balázs

A ninjutsu stílusok legnagyobb világszervezetét hívják Bujinkannak, amelyek vezetője Dr. Hatsumi Masaaki és központja Japánban, a Tokió melletti Chiba városrészben található. Aki a Bujinkan tartalmát szeretné megérteni, annak mindhárom aspektussal meg kell ismerkednie: a stílussal, a szervezettel, a vezetőjével. Erről a háromról olvashatsz itt bővebben.


Bujinkan - Egy harcművészeti stílus

A Bujinkan-hoz tartozni annyit jelent: a harcművészetek egy bizonyos ágának gyakorlójává válni. A stílus alapja 9 iskola anyaga, melyek a középkori Japán idejéből maradtak fent. Ezeket részben tekercsekre írták, részben szóban adták tovább, így szálltak örökösről örökösre, mígnem összegyűltek egy ember, Takamatsu Toshitsugu kezében. Ő volt az utolsó igazi (vér szerinti), élő nindzsa, aki a tanultakat valós, harci körülmények között tesztelte, modernizálta, fejlesztette tovább.

Tudását és a tekercseket tanítványának, Dr. Hatsumi Masaaki mesternek adta tovább, aki ma is oktatja azt Japánban. A kilenc ránk maradt iskola közül némelyik a szamurájok, mások a régi nindzsák harci rendszereit tartalmazza. Hosszú távú gyakorlásuk nemcsak történelmi tanulmányokat kíván azonban, hanem a modern harc körülményeinek ismeretét is.

Hatsumi mester nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megértesse a tanítványaival: tanításainak jótékony hatása nem elsősorban a küzdelemben keresendő – épp ellenkezőleg! Az edzések arra ébresztenek rá, hogyan tehetünk szert olyan képességekre, amelyek birtokában már nem szükséges “erőszakoskodnunk”: a gyakorlással töltött évek során tanítványaink megtanulják kezelni a stresszt, észrevenni a lehetőségeket és bármely körülmények között feltalálni magukat. A gyakorlás célja minden esetben a fizikai küzdelem elkerülése kell, hogy legyen!

A Bujinkanhoz tartozó iskolák nevei:

• Togakure Ryu Ninpo (戸隠流忍法体術)

• Kumogakure Ryu Ninpo (雲隠流忍法)

• Gyokushin Ryu Ninpo (玉心流忍法)
• Gyokko Ryu Kosshijutsu (玉虎流骨指術)
• Kukishin Ryu Taijutsu (九鬼神伝流八法秘剣術)
• Shindenfudo Ryu Dakentaijutsu (神伝不動流打拳体術)
• Koto Ryu Koppojutsu (虎倒流骨法術)
• Gikan Ryu Koppojutsu (義鑑流骨法術)
• Takagiyoshin Ryu Jutaijutsu (高木揚心流柔体術)


Ez a tudás ma a nagymesternek köszönhetően a Bujinkan szervezetén belül öröklődik tovább.Bujinkan - Egy szervezet
Bár hivatalos jogi kerete nincsen, világszerte több százezer ember tartozik a Bujinkanhoz. Szinte minden országban van legalább egy dojo, ahol az oktató Hatsumi mestertől vagy annak valamelyik tanítványától szerzi ismereteit. Egészen különleges élményt jelent az érdeklődésük, hobbijuk, szenvedélyük által összekötött, a világ minden tájáról összegyűlő emberek találkozása egy-egy nagyobb rendezvényen.

Így a harcművészeti tudásunkat a japán tanítások mellett ugyanúgy gazdagítják külföldi barátaink is, és történeteik Dél-Afrikából, a Balkán háború emlékéről, egyes dél-amerikai országok utcai zavargásairól, de ugyanakkor a világ számos csodájáról is. Ez az energia minden tagunkat segíti: hogy fejlessze a tudását, hogy kitartson a céljai mellett, hogy jobb emberré válhasson.
Barátságunk mellett a tudásunk forrása is közös: Hatsumi mester, a 9 iskola Soke-ja (örököse).


Bujinkan - Egy ember
A Bujinkan név egy helyet jelöl, ahol az isteni harcosok vagy harci istenségek tanyáznak, és alapvetően idős mesterünk, Dr. Masaaki Hatsumi nevéhez fűződik. Ő egyesítette a 70-es évek elején a birtokába került 9 iskola ősi tudását, ezáltal létrehozva a harci művészetek egyfajta általános esszenciáját, lényegét. Ennek az egységesített technikai rendszernek adta a Bujinkan nevet, részben tisztelgésként mestere, Takamatsu Sensei emléke előtt (a Bujin Takamatsu Kínában kapott harci nevének japán kiejtése is egyben). 

Az első 3 évben minden új tanítvány ezt a Hatsumi által létrehozott szintézist tanulmányozza, erre alapozódnak a későbbi, mélyebb ismeretek és technikák is. Az eltelt évtizedek bebizonyították, milyen hatékony segítség is ez, hiszen 1-2 generáció alatt százezrek értették meg az alapprogramnak köszönhetően a harcművészetek alapjait, fejlődtek látványosan és találták meg helyüket nemcsak a tatamin, de a nagybetűs életben is. Hatsumi mester, aki mindezt lehetővé tette, még ma is tanít, és zarándokként százak keresik fel minden évben a Nyugati világból, hogy tudásukat továbbfejlesszék és tanításai által bölcsebbé válhassanak.


A Dr. előjelet orvosi képzettségének köszönheti, de Japánban és világszerte, mint a Ninjutsu élő legendája vált híressé: több film vagy sorozat készítésében működött közre vagy adott tanácsokat, tanítóként és terapeutaként megszámlálhatatlan esetben segített tanítványain, embertársain, és a Föld minden kontinensére elvitte a japán harcművészetek és a Bujinkan hírnevét. Életével és munkásságával számos honlap foglalkozik, további részletekhez ajánlunk itt néhányat:


Linkek:

http://en.wikipedia.org/wiki/Masaaki_Hatsumi

http://en.wikipedia.org/wiki/Bujinkan

http://hatsumi.free.fr/hatsumi-biography-1.htm